PREDAVANJE O ČISTI INTERMITETNI KATETRIZACIJI

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Na našem društvu smo v sredo, 6.11. 2019 v sodelovanju s podjetjem Lentismed organizirali predavanje o težavah povezanih z odvajanjem vode. Predavanje je vodila višja medicinska sestra Zdenka Dimnik Vesel, ki je bila vse do upokojitve glavna sestra na oddelku za poškodbe in okvare hrbtenjače na URI-Soča.

Ena od najbolj pomembnih vsakdanjih »okupacij« človeškega telesa je izločanje urina in blata, s čimer imajo paraplegiki običajno največ težav. Če sta bili še pred tremi desetletji pa več med rehabilitiranimi slovenskimi paraplegiki najbolj običajni metodi praznjenja sečnega mehurja iztiskanje in napenjanje, pa je danes najbolj medicinsko podprta, človeku prijazna, posameznikovemu zdravstvenemu stanju naklonjena metoda intermitentne čiste (samo)kateterizacije. Pri njej si paraplegik – uporabnik sam ali s pomočjo druge osebe skozi sečnico uvede urinski kateter, preko katerega se izprazni sečni mehur. Pri tem je zelo pomembno ali že kar nujno, da pred in med postopkom kateterizacije uporabnik poskrbi za maksimalno čistočo rok, spolovila ter hkrati tudi najbližjih odlagalnih površin. Sam kateter s hidrofilnim nanosom (ali katerekoli drugi kateter za intermitentno kateterizacijo) mora ostati sterilen vse do konca uporabe. Postopek se izvaja v intimnosti, potrpežljivo, spoštljivo do svojega telesa. Gospa Zdenka nam je na zelo plastičen, nazoren način predstavila postopek katetrizacije in kako le tega čim bolj izboljšati, da ne pride do težav, ki vplivajo na psihofizično počutje, samopodobo in socialno vključenost uporabnikov. Ob koncu predavanja sta nam skupaj z Pino Erklavec – zastopnico podjetja Lentismed, z veseljem odgovarjali na številna vprašanja. Stalno preverjanje in izboljševanje kakovosti vsakodnevne skrbi za sebe naj postane vsakodnevna rutina para in tetraplegikov.

Alenka Oblakovič

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”5012,5011,5010,5008″][/vc_column][/vc_row]
Please follow and like us:
fb-share-icon
Tweet 20