ROČNI KOLESARJI V AKCIJI – ZAVRTELI SO SLOVENIJO

[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]15. september, 2015

ROČNI KOLESARJI V AKCIJI – ZAVRTELI SO SLOVENIJO

Anka Vesel, Barbara Kos

očni kolesarji Kolesarskega kluba Tuš-Bauerfeind so zadnji teden v avgustu  z dobrodelno akcijo Zavrtimo Slovenijo spodbujali gibanje invalidov in neinvalidov, s svojimi življenjskimi zgodbami in izzivi. Z odmevno medijsko akcijo so ročno kolesarstvo in šport invalidov predstavili širši javnosti. Pri tem pa zbirali sredstva za prvo ročno kolo, ki bo na Inštitutu za rehabilitacijo Soča na voljo na izposojo.

Pot jih je vodila od Kopra do Lendave. Vmes pa so se ustavili v Ljubljani, Kranju in Celju. Z močno podporo posameznikov, ročnih kolesarjev Zveze paraplegikov, lokalnih kolesarskih in športnih klubov in društev, občin in podjetij je njihov izziv prerasel v uspeh.
Drugo mesto – drugačna zgodba, a prav vse pa z istim ciljem – spodbuditi gibanje in zdrav način življenja, predstaviti ročno kolesarstvo in zbirati sredstva za nakup ročnega kolesa.
V Kopru so kolesarili po urejeni kolesarski poti od Kopra do Izole, v Ljubljani jim je nagajalo vreme, v Kranju so se preskusili v vožnji po velodromu, v Celju je promocijska vožnja prerasla v pravi mali izziv, v Lendavi pa so Zavrteli tudi sosednjo Hrvaško in s 55 kilometrsko turo uspešno zaključili celotedensko turnejo po Sloveniji.
Utrinki iz Kranja – sončna sreda, 26. avgusta, je v Stražišču pri Kranju prinesla obilo kolesarskih užitkov. Ročni kolesarji so, v soorganizaciji z Kolesarskim klubom Sava Kranj, širši javnosti prikazali čare kolesarjenja na velodromu.
Na velodromu, kjer se po navadi urijo naši najboljši tekmovalni kolesarji, so obiskovalci lahko preizkušali ročna kolesa in se na lastni koži prepričali, da je potrebno precej moči, da z rokami poganjaš kolo. Marsikdo ni mogel skriti občudovanja do ročnih kolesarjev, ki se udeležujejo evropskih in svetovnih tekmovanj in se domov vračajo z medaljami.
Na velodromu je svoje spretnosti z ročnim kolesom, poleg obiskovalcev preizkusilo deset ročnih kolesarjev Zveze oz. pokrajinskih društev Gorenjske, Ljubljanske pokrajine, Severne Primorske in Jugozahodne Štajerske.
Vse zbrane so nagovorili glavni pobudniki akcije Zavrtimo Slovenijo Anka Vesel, Žiga Breznik, David Razboršek in Aleksej Dolinšek, nakar je besedo prevzel podžupan Mestne občine Kranj g. Boris Vehovec in pozdravil akcijo ter prizadevanja organizatorjev. KK Sava Kranj so zastopali g. Franc Hvasti, častni predsednik, g. Bojan Homan, predsednik in direktor g. Matjaž Zevnik.
Direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča, mag. Robert Cugelj, ki se je iz Ljubljane v Kranj pripeljal kar s kolesom, je posebej poudaril pomembnost gibanja za invalide in kako bodo ročna kolesa pripomogla k hitrejši rehabilitaciji poškodovancev na njihovem inštitutu v Soči.
Kot zadnji je zbrane, med katerimi so bili tudi nekdanji vrhunski kolesarji Bojan Ropret, Marko Baloh in Andrej Hauptman, pozdravil g. Peter Robnik, predsednik Društva paraplegikov Gorenjske.
Poleg vseh ljubiteljev kolesarstva so prišli akcijo podpreti člani Kluba slovenskih biciklistov Ljubljana 1887 in Športnega društva Gorenjski glas.
Na dogodkih predstavniki Agencije za varnost v cestnem prometu opozarjali na varnost kolesarjev v cestnem prometu. Zbrani so lahko preizkusili spretnostni poligon in naletno tehtnico ter obnovili znanje pravilne namestitve čelade. Podpreti pa so jih prišli tudi člani Komisije za varno kolesarjenje MO Kranj.
Prireditev je povezoval Anže Bašelj.
Akcija Zavrtimo Slovenijo se je z pomursko turo sicer zaključila, a ročne kolesarje v septembru čaka še nekaj izzivov. Na tradicionalnem Hrovatinovem memorialu se bodo pomerili za pokal Zveze paraplegikov, udeležili se bodo Dnevnikovega humanitarnega teka za pomoč družinam z otroci s posebnimi potrebami. Prekolesarili pa bodo tudi Obalni kolesarski maraton. Za konec letošnje kolesarske sezone pa bodo Inštitutu za rehabilitacijo RS predali ročno kolo, za katerega  z akcijo Zavrtimo Slovenijo, zbirajo sredstva.
Sodelujte pri nakupu ročnega kolesa. Uporabniki Telekoma, Debitela, Izimobila, Tušmobila in Simobila lahko preko mobilnih telefonov pošljejo SMS s ključno besedo KOLO1 ali KOLO5 in s tem prispevajo 1 oz. 5 evrov za nakup ročnega kolesa. Sredstva lahko donirate tudi direktno na TR društva SI56 0204 5026 1521 406 (NLB d.d.), Športno društvo Eskadrilja 2050, Trnovska ulica 2, 1000 Ljubljana z obveznim pripisom ZAVRTIMO KOLESA.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_masonry_media_grid element_width=”3″ initial_loading_animation=”default” grid_id=”vc_gid:1462279268634-8f4540d3-838e-0″ include=”241,240,239,238,237,236,235,234″][/vc_column][/vc_row]

Please follow and like us:
fb-share-icon
Tweet 20